Laksetartar på potet
Jeg ble i sommer utfordret av Anna til å lage mat til et lite knippe Chablis’er hun hadde kjøpt. Litt på sparket og basert på rester lagde jeg denne lille appetittvekkeren.
INGREDIENSER
4 kokte poteter
1 liten bakt/kokt rødbet – eller syltet i lake
200 g laksefilet, ben og skinnfri
100 g røkelaks
5 cm agurk
3 ss extra virgin olivenolje
3 ss saft av sitron
salt og pepper
2 ss finhakket rødløk
1 ss revet pepperrot
1 ss gressløk – finhakket
FREMGANGSMÅTE
Bruk helt rent utstyr; kniv, fjøl og gjerne latexhansker når du forbereder denne.
1
Fisken kuttes i små terninger, ca 2x2 mm. Skjær først lange tynne skiver som igjen kuttes i lange tynne strimler som til slutt deles i terninger. Legg i en ren bolle, dekk plast/clingfilm over og sett i kjøleskap.
2
Agurk skrelles og deles i 4 staver, fjern innmaten og skjær så i små terninger.
4
Øvrige ingredienser hakkes/rives og settes klar. Blandes med fisken rett før servering.
5
Poteten, aller helst lun evt. romtemperert, skjæres i skiver, toppes med en tynn skive rødbet og så en skje laksetartar. Dryss med ekstra gressløk og pepperrot og server gjerne med litt ekstra sitron.
Kokketips
Om du fryser laksen inn litt, så den så vidt setter seg, er det lettere å skjære fisken i små, jevne terninger. Start med å lage lange skiver på langs, så om deretter kuttes i like lange strimler før du til sist kutter på tvers så du får terninger. Og du kan selvfølgelig også servere dette som en carpaccio eller sashimi, rett og slett i skiver. Førstnevnte i tynne skiver og sashimi i tykkere.