Mulligatawnysuppe
På tamilsk betyr milagu pepper og thanni vann. Så når de engelske kolonistene hadde juksa seg fram til en fyldig kyllingssuppe som liknet litt på det de lokale inderne spiste, kalte de den mulligatawny. Oppskriften har ikke så mye med India å gjøre – men god er den likevel!
INGREDIENSER
150 g ris
2 ss smør
1 ss olje
1 løk – finhakket
2 fedd hvitløk – knust/grovhakket
2 gulrøtter – delt i terninger
1 stor søtpotet – delt i terninger
2–4 stilker stangselleri i tynne skiver
1 grønt eple – i terninger
1–2 ss karripulver
1 ss tomatpuré
1 ½ l kyllingbuljong eller -kraft
250 g kyllingbryst uten skinn – i strimler
en neve bladpersille – finhakket
salt og pepper
eventuelt litt kajennepepper
FREMGANGSMÅTE
1
Sett over risen med en gang. Den skal kokes som vanlig, og så vendes inn i suppa ved servering.
2
Smelt smøret sammen med oljen i en kjele. Når smøret freser, tilsetter du løk, hvitløk, gulrot, søtpotet og selleristang. Fres på middels varme i 3–4 minutter mens du vender om jevnlig. Når løken er blank og myk, har du i eple, karripulver og tomatpuré og lar det frese med i 2 minutter.
3
Hell over vann/buljong, kok opp og la småkoke til grønnsakene er møre – omtrent i 20 minutter.
4
Skjær kyllingen i tynne strimler og finhakk persillen. Tilsett kyllingen og risen, la trekke med i 3–5 minutter før servering, dryss over hakket persille og smak til med salt og pepper.
Kokketips
Ønsker du en tykkere suppe, kan du kjøre sammen noe av suppa med en stav-mikser før du tilsetter kylling og ris. Pureen vil gi en tykkere konsistens.
Variasjon
Med mer grønnsaker og uten kylling blir dette en god vegetarsuppe. Har du i noen kikerter eller linser i tillegg, får du en proteinrik suppe. Kombinasjon av ris og bønner gir nemlig fullverdig protein.
Foto matrett: Sigurd Fandango
Likte du denne retten? Den er fra boken “Hverdagsmat” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.