Salat med krydderstekt laks og egg
En deilig, smakfull og fyldig middagssalat med både salat, kokte og rå grønnsaker som passer like godt på sommeren som et lettere alternativ midtvinters.
INGREDIENSER
400 g laksefilet
4 ss tandoori masala
2 ss solsikkeolje el lign til steking
4 egg – kokte eller posjerte
½ salathode
½ agurk – delt i 4 på langs, innmat fjernet og delt i terninger
2 plommetomater – innmat fjernet og delt i terninger
2 stilker stangselleri – delt i terninger
1 liten rødløk – i tynne skiver
150 g grønne bønner – renset, delt i 2, kokt og avkjølt
2 dl kokte, hermetiske kikerter
100 g sorte oliven
100 g brødkrutonger
litt karse, koriander eller andre urter
FREMGANGSMÅTE
1
Sett ovnen på 210 grader, sett over vann til bønnene og til eggene, åpne kikertene og skyll i kaldt vann og la renne av seg i et dørslag. Lager du krutonger selv; disse ristes i ovn eller panne med litt olje/smør til de er gylne og sprø.
2
Eggene kokes så de fremdeles er bløte i kjernen, eller posjeres.
3
Laksen deles i biter og vendes i krydderet på alle kanter. Fisken legges på et oljet brett/ildfast fat. Sett i ovn og bak i ca 8 minutter, til fisken er ferdig men fremdeles litt rå i kjernen.
4
Resten av grønnsakene vaskes og kuttes, salaten rives. Fordel grønnsaker, krutonger og salat på et fat/bolle eller tallerkner.
Serveringstips
Server gjerne med godt brød og smør eller olje.
Variasjon
Varier gjerne salaten med; reddiker, fennikel eller andre grønnsaker du liker.
Drikketips
Dette er på mange måter en klassisk sommerrett, enkel men allikevel smakfull og delikat og kan matches med mye av sommerens lettere drikke. Gå for friske, lyse, fruktige og bløte roseviner fra Provence og lignende stil viner vil gå utmerket men også mer strukturerte roseviner passer utmerket om du liker denne stilen. Tørr og mineralsk riseling og grüner kan også gå utmerket.
Foto matrett: Stian Broch