Kyllingbryst med bakt gresskar og chilivinaigrette

Det er etter hvert lettere å få tak i gresskar her til lands. Når du baker butternutgresskaret får det en nydelig, nøtteaktig, sødmefull smak som løftes med en sterk dressing, som i vinaigretten her. Prøv ellers bakt gresskar i pastaretter, salater eller kanskje som en digg mos til hverdagsmiddagen?

Kyllingbryst_Gresskar_Ole_Martin_Alfsen.jpg

INGREDIENSER

4 kyllingfileter à 150 g

salt og pepper

olje til steking

1 butternutgresskar (ca. 800 g)

pepper

salt

CHILIVINAIGRETTE

6 ss olivenolje

2 fedd hvitløk – knust

3 ss fersk limejuice

1–2 røde chili – finhakket

3 ss finhakket koriander


FREMGANGSMÅTE

1

Sett ovnen på 200 grader. Del gresskaret i to på langs. Skrap ut steinene. Del så gresskaret i båter, omtrent 2 centimeter brede. Gni dem deretter inn med litt olje, krydre med salt og pepper. Legg i et ildfast fat, sett inn i ovnen og bak til gresskaret er gyllent i kantene, i 25–35 minutter.

2

Mens gresskaret steker, krydrer du kyllingbrystene og bruner dem i olje i en stekepanne ved middels til høy varme til de er gylne på begge sider. Filetene etterstekes i ovn sammen med gresskaret. Bruk steketermometer, ta ut kyllingen når termometeret viser ca. 67 grader, la hvile noen minutter mens gresskaret steker mørt.

3

Lag dressing til gresskaret mens kylling og gresskar steker, ved å blande limejuice, hakket hvitløk, chili og olivenolje. Smak til med salt og pepper og ha i hakket koriander.

4

Når gresskaret er ferdig, tas det ut av ovnen og legges på et serveringsfat. Hell over dressingen og server med kyllingen. Det er godt med en salat til, for eksempel en tomatsalat.


Kokketips

Lag gjerne litt ekstra bakt gresskar når du først er i gang. Med dressingen over kan den fint holde seg 3–4 dager i kjøleskap, og den er kjempegod i salater eller pastasalater. Du kan også ha gresskaret som garnityr i en suppe. Eller du kan lage en puré: Kjør det bakte gresskaret til en mos med smør eller kanskje litt fløte oppi, det blir kanongodt.

Variasjon

Er du ikke så vant med chili, kan du fint prøve deg litt frem og begynne i det små – og ta ut frøene og frøbærerne, det er de som er sterkest. Du kan også prøve å bake gresskaret med litt krydder eller andre smaker: sitron, hvitløk, fennikelfrø, kummen og lignende.


Foto matrett: Sigurd Fandango

Likte du denne retten? Den er fra boken “Hverdagsmat” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Lammefrikasè

Neste
Neste

Kylling med sopprisotto